ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Κοιτάζοντας κανείς προς το κοντινό παρελθόν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η ιατρική πρόοδος των τελευταίων γενεών από το 1880 και μετά ήταν απόλυτα επιτυχής, κατέχοντας την πρώτη χρονικά θέση, η καταπολέμηση των λοιμώξεων με αντιβιοτικά και οι εμβολιασμοί για την πρόληψή τους. Η μείωση της παιδικής θνησιμότητας και αύξηση της ολικής επιβίωσης του ανθρωπίνου γένους οφείλεται σε αυτά τα δυο επιτεύγματα.

Η εκρηκτική ανάπτυξη της επιστήμης, με ρυθμό όλο και πιο γρήγορο δίνει στον άνθρωπο την ικανότητα να παρεμβαίνει πάνω στην ίδια του την ζωή και στις δυνάμεις που το περιβάλλουν. Π.χ. πολύ εύκολα ο σημερινός άνθρωπος θα πάρει αντιβίωση για κάθε πυρετό (σχεδόν σαν αντιπυρετικό) αλλά θα έχει αμελήσει να κάνει τους ανάλογους εμβολιασμούς για την ηλικία του, π.χ. γρίπης και πνευμονιόκοκκου.

Όπως, επίσης σε κάθε μικρό ή μεγάλο τραυματισμό θα «τρέξει» στο φαρμακείο να κάνει αντιτετανικό ορό, νομίζοντας ότι προλαμβάνει με αυτόν τον τρόπο την προσβολή από τέτανο, αγνοώντας ότι τα αντισώματα του αντιτετανικού εμβολίου τον προφυλάσουν για περισσότερο από 10 χρόνια και συνεπώς είναι ανώφελος ο αντιτετανικός ορός στα παιδιά και στους νεαρούς ενήλικες. Θεωρώντας ως δεδομένο ότι έχουν εμβολιαστεί στην παιδική τους ηλικία όπως και οι νεαροί άντρες κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

Επιπροσθέτως, ο αναμνηστικός εμβολιασμός ανα 10ετία του αντιτετανικού εμβολίου προφυλάσσουν από την όχι ακίνδυνη χρήση του αντιτετανικού ορού.

Ένας ακόμα σημαντικός εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών είναι του Έρπητα Ζωστήρα, του Πνευμονιόκοκου και της Γρίπης. Στους ανωτέρω εμβολιασμούς συμπεριλαμβάνονται οι ειδικές ομάδες πληθυσμού ανεξαρτήτου ηλικίας όπως εκπαιδευτικοί, ιατρό-νοσηλευτικό προσωπικό, φροντιστές υγείας σε κέντρα ηλικιωμένων, έγκυες, ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια, χρόνια ηπατικά-αναπνευστικά-ρευματικά νοσήματα κ.α.

Το πρόγραμμα εμβολιασμών εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό και οι φόβοι για τις αντιδράσεις, αντενδείξεις και πιθανές επιπλοκές να συζητούνται μαζί του και όχι από την «δημοσιογραφική» ιατρική.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εμβολιασμού των ενηλικών:

Σχετικά άρθρα