ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

Η παχυσαρκία είναι πάθηση που προκαλείται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα μας και έχει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία (ψυχική και σωματική) μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής. Η παχυσαρκία θεωρείται μάστιγα τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πρωταρχική αιτία αυτής είναι η υιοθέτηση δυτικού τύπου τρόπου ζωής:

• έλλειψη άσκησης,
• υπερθερμιδική διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και λίπη

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 60% του πληθυσμού είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ενώ κατέχουμε την πρωτιά στην παιδική παχυσαρκία. Τα αίτια της παχυσαρκίας διακρίνονται σε εξωγενή (διατροφικές συνήθειες και άσκηση) και ενδογενή. Τα ενδογενή οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες, σε υποθαλαμικά και ενδοκρινικά αίτια.

Τύποι Παχυσαρκίας:

1) Ανδροειδής τύπος με κατανομή του λίπους στον υποδόριο ιστό, στον κορμό και την κοιλιά (κοιλιακή παχυσαρκία τύπου μήλο).
2) Γυναικοειδής τύπος που αφορά τη συσσώρευση του λίπους στον υποδόριο ιστό στους γλουτούς και στη λεκάνη (τύπου αχλάδι).

Η κοιλιακή παχυσαρκία αφορά την συσσώρευση του λίπους στα σπλάχνα και είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καθώς έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας και σχετίζεται με διπλάσιο έως τετραπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιαγγειακού συμβάντος (έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιου). Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, οσφυαλγίας, αναπνευστικών προβλημάτων, βαριάς υπνικής άπνοιας, ΓΟΠ (γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης), αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου, προστάτη, ωοθηκών, παγκρέατος κ.α.). Ιδίως όταν η περίμετρος της μέσης είναι για τους άνδρες ≥ 102 εκ. και για τις γυναίκες ≥ 82 εκ.

Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η επίπτωση που έχει η παχυσαρκία στον ψυχισμό του ατόμου με απομόνωση, αγχώδεις επιπτώσεις, καταθλιπτικά σύνδρομα, περιθωριοποίηση κ.α.

Ο υπολογισμός του βαθμού της παχυσαρκίας διεθνώς γίνεται με BMI (δείκτης μάζας σώματος) και θεωρείται διαγνωστικό εργαλείο των πιθανών προβλημάτων υγείας ενός ατόμου σε σχέση με το βάρος του.
Ο Δ.Μ.Σ. υπολογίζεται από το Σ.Β. σε κιλά και το ύψος του ατόμου με τον τύπο:

Τα όρια του BMI βάσει των οδηγιών του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και ο σχετιζόμενος κίνδυνος συνοσηρότητας φαίνεται στον επόμενο πίνακα:

Η σωστή αντιμετώπιση της παχυσαρκίας γίνεται συνδυάζοντας ισορροπημένη διατροφή, σωματική άσκηση, τροποποίηση συμπεριφοράς και των μοντέλων μίμησης, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα